Tuoteryhmät > XRF-analysaattorit > Pinnoitteiden paksuus - Coating

Coating- pinnoitTeiden paksuuden mittaus

 pinnoitteiden paksuuksien mittaamiseen

    - tuotannonohjaukseen & materiaalivirtojen hallintaan-

Tavallisimmillaan asiakkaamme käyttävät XRF-analysaattoreitaan määrittääkseen terästen, metallien ja muiden materiaalien kemiallisen koostumuksen ja kauppanimikkeen ( Grade ). Tiesitkö, että voit hyödyntää samalla XRF-analysaattoria myös pinnoitteiden paksuuksien mittauksiin. Pinnoite -ohjelmalla varustetulla analysaattorilla mittaat pinnoitteiden paksuuksia mm. metalleista, muoveista, lasista ja jopa puuvalmisteisista tuotteista.  

Automotive painting
Pinnoitettuja teriä

mitä hyötyä pinnoitteiden mittaamisesta XRF-analysaattorilla?

Tarkat ja nopeat pinnoitepaksuuksien mittaukset auttavat pinnoitetuotteiden valmistajia tuottamaan ja toimittamaan korkealaatuisia tuotteita ja pitämään tuotteiden valmistuskustannukset kurissa. Pinnoitteen paksuuden ei tarvitse olla yhtään suurempi kuin tuotteen oikean toiminnan kannalta on vaadittu. Liian paksun pinnoitekerroksen valmistus nostaa tuotantokustannuksia tarpeettomasti. Valmistajan lisäksi myös asiakas hyötyy tarkistusmittausten tuottamasta tiedosta; vastaanottaessaan lähetystä voi asiakas suorittaa laaduntarkkailua varmistuen siitä, että tuotteet on pinnoitettu oikeilla materiaaleilla ja vaadittuun paksuuteen. 

Nopea ja tehokas Vanta XRF ei tuhoa mitattavan materiaalin pintaa, mutta tarjoaa erinomaisen avun sekä tuotteen tuotanto- että käyttövaiheessa. Vantalla saat mittaustulokset jopa 3 eri kerroksesta 2 - 10 sekunnissa. Tulosten tarkkuuden maksimoimiseksi on käyttäjän mahdollista suorittaa 1-piste kalibrointi, jonka läpivienti kestää vain 10 - 30 sekuntia. Pieni, kannettava, käsilaitteen mitat omaava Vanta on oiva ratkaisu myös suurempien kappaleiden ja esim. käyrien putkien pinnoitteen mittaamiseen.  

kuinka xrf mittaa pinnoitepaksuuden?

Mittausmateriaalista riippuen kykenee Vanta XRF analysaattori mittaamaan pinnoitepaksuudet välillä 0.00 - 60.00 mikronia. Analysaattorin tuottamat röntgensäteet iskeytyvät näytepintaan aiheuttaen fluoresenssisäteilyä. Analysaattori havaitsee takaisin kimpoavan säteilyn ja tuottaa havaitsemansa säteilyn perusteella laskennallisen arvon pinnoitteen/pinnoitteiden paksuudesta. 

Pinnoitettuja materiaaleja on kaikkialla

Pinnoitteita lisätään joko ulkonäöllisistä syistä tai suojaamaan tuotetta tai muista toiminnallisista syistä. Autoteollisuus hyödyntää pinnoitteita ruosteeneston tai auton ulkonäön parantamiseksi, kulumisen estämiseksi tai sähköosien suojaamiseen tarvittavien osien käsittelemiseksi. Samaan tapaan myös lentokoneteollisuus käyttää pinnoitettuja tuotteita minimoidakseen lentoalusten osien kulumista ja minimoidakseen polttoaineen kulutuksen.  

Muita tavanomaisia pinnoitetuotteita: 

  • sähkökomponenttien suojaus: johtavia pinnoitteita käytetään suojaamaan laitteiden muoviosia
  • arkkitehtoniset viimeistelyt: pinnoitteiden avulla suojataan rauta- ja teräsmateriaaleja ruostumiselta, kuparia ja messinkiä tummumiselta ja sinkkiä sekä alumiinia tahraantumiselta
  • aurinkokennot: useissa aurinkokennoissa on ohut teräs- tai polymeeripinnoite
  • työkaluteräkset: titaani- ja volframikarbidit heikentävät kulumista ja lisäävät kestävyyttä
  • sähköjohdot: sinkki- ja nikkelipinnoitteet korvaavat jo useissa tapauksissa vanhemmat kadmiumpinnoitteet

Mikäli haluat demo-esittelyn tai muutoin lisätietoa pinnoitteiden paksuuksien mittaamisesta Olympuksen XRF-analysaattorilla, ota yhteyttä!

Kysy lisää Juhalta puh: 0400-299660 tai juha@gwm.fi